Ton de Lange

Als werktuigbouwkundige is Ton gespecialiseerd in Tribologie, ook wel wrijvingskunde genoemd. Deze leer van smering, wrijving en slijtage richt zich op het gedrag van contactvlakken tussen alle mogelijke materialen onder verschillende omstandigheden. Zo boog Ton zich ooit over de vraag: hoe kan de kogellager van een wiel nog sneller draaien? Maar dat vraagstuk raakte enkel zijn onderzoekende geest, en niet zijn passie om met mensen te werken. Ton wil écht bijdragen en oplossingen ontwikkelen waar een ander beter van wordt. En dus kwam hij in beweging. 

Ton studeerde Biomechanica, de wetenschap die de beweging van de gewrichten, spieren en ledematen van de mens bestudeert. Hij bedacht systemen om de bewegingen van gewrichten nauwkeuring te meten, monitoren en analyseren. Zo ontwikkelde hij een techniek om de ongewenste verplaatsing of verzakking van een prothese te meten en promoveerde Ton met een onderzoek naar de werking van handgewrichten. Na een werkzame periode van negen jaar op de afdelingen Orthopedie en Anatomie van het Radboudumc in Nijmegen heeft Ton een Biomechanica laboratorium opgezet bij TNO (Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek). Daar deed Ton onderzoek naar drukprofielen van voeten en schoenen op vloeren ter ondersteuning van de schoenindustrie. Hierna startte hij als zelfstandige bij Fontys Paramedisch en werd hij betrokken bij de productontwikkeling en productevaluatie van orthese en prothese producten. Ook gaf Ton als docent en onderzoeker les aan de Fontys Paramedische Hogeschool. Hij deelde zijn biomechanica kennis met studenten fysiotherapie en podotherapie en was ook daar betrokken bij productevaluatie van orthesen en prothese producten in het door hemzelf opgezette bewegingsanalyse laboratorium.

Ton zijn onderzoeks-hart klopt voor mensen. Hij wil iets bijdragen en producten ontwikkelen die de ander een stukje verder brengen. En dan bedoelen we niet de auto met een verbeterde kogellager, maar de mens met zijn of haar gewrichten. Want aldus Ton zijn er altijd mogelijkheden; ook vanuit een lastige situatie zijn er kansen. Een inzicht dat Ton verkreeg dankzij zijn vader. Hij leerde Ton dat je na elke tegenslag weer op kunt staan. Dat is het proces van het leven. Een wijsheid die je ook kunt toepassen op een revalidatieproces.  

‘Om een situatie te veranderen moet je daar soms - letterlijk - de pijnlijke schouders onderzetten. Als ik mensen daarbij kan helpen en ondersteunen maakt mij dat intens gelukkig.’