De Zorgboog in Balans

Guillaume van de Nieuwenhof

Ik werk als algemeen en master geriatriefysiotherapeut voor de Zorgboog in Balans en begeleid geriatrische patiënten. We gebruiken de Abel_pro nu ongeveer twee jaar. Er zijn tal van trainingsapparaten, maar die zijn niet geschikt voor onze doelgroep. Onze patiënten hebben vaak sensorische of motorieke problemen. Ze zijn helemaal niet gewend om te trainen. De Abel_pro is daarop afgestemd en biedt gerichte oefeningen. Veel daarvan zijn rolstoelvriendelijk en dat is voor ons een grote plus.

Ik geloof dat veiligheid en vertrouwen essentieel zijn om te kunnen trainen. Eerder konden wij die veiligheid niet altijd garanderen, maar sinds we met de Abel_pro werken, kunnen wij dat wel. Het apparaat zorgt voor tussenstapjes. De overgangen van oefeningen verlopen hierdoor geleidelijker. Dit geeft patiënten vertrouwen, waardoor wij de uitdaging kunnen vergroten en een échte trainingsprikkel aan kunnen bieden.

De oefeningen van de Abel_pro komen veel overeen met de bewegingen uit het dagelijkse leven. Dat is belangrijk, want daar hebben onze patiënten het meeste aan. Denk aan sit-to-stand, de deadlift en squat. Ze zijn over het algemeen enthousiast over de Abel_pro en trainen graag met het apparaat. Een mooi voorbeeld is een patiënte met multiple sclerose. In de zaal blokkeert ze door alle prikkels, maar met de Abel_pro wil ze wél zelf dingen uitvoeren. Dat is natuurlijk erg fijn om te zien.

Bij de Zorgboog in Balans zijn we destijds een Crowdfunding-actie gestart om de Abel_pro aan te kunnen schaffen. We werden gesupport door verschillende partijen en mensen die net als wij vertrouwen hadden in dit apparaat. Dat maakt het echt een apparaat van ons allemaal. We zijn er allemaal erg tevreden over.