De fysio aan het woord

Naast de ervaringen van patiënten hebben we ook aan verschillende fysiotherapeuten gevraagd wat de ervaringen zijn met de Abel_pro. In dit geval gingen we langs bij  Libra Revalidatie & Audiologie in Weert. Omdat we een vreemd jaar achter de rug hebben en ‘zorg op maat op afstand’ belangrijker was dan ooit, kwamen de fysiotherapeuten er ook achter dat de Abel_pro ook in deze uitzonderlijke situatie een uitkomst kan zijn.

Monique van Leuven, fysiotherapeut bij Libra in Weert deelt haar visie. “Als fysiotherapeut ben ik een voorstander van functionele oefentherapie. Met de Abel_pro kan ik bewegingen oefenen en krachttraining geven aan patiënten, die veel meer overeenkomsten hebben met echte bewegingen uit het dagelijks leven. Omdat mensen niet vastgeklonken zitten aan het fitnessstoeltje maar kracht moeten uitoefenen in de vrije ruimte, is de Abel_pro erg aantrekkelijk voor de fysiotherapeutische behandeling. Het is een toestel met veel mogelijkheden waarbij veiligheid voorop staat”, zegt Monique. Ook geeft ze aan dat ze de Abel_pro erg zou missen, mocht ze er geen gebruik meer van kunnen maken. Met name vanwege de veiligheid en de fysieke inspanning die de patiënten dan kunnen leveren. Men wil optimaal kunnen trainen en revalideren. Het gevoel écht wat gedaan te hebben, doet veel met de zelfverzekerdheid en voortgang van de patiënt.

Jeanine Arts, fysiotherapeut bij Libra en collega van Monique sluit zich daar volledig bij aan. Ook heeft ze nog een mooie toevoeging op de visie van Monique. “Vorig jaar hebben we een periode gehad dat mensen niet op locatie mochten komen i.v.m. de Covid-19 maatregelen. Ik vond de Abel_pro hiervoor een uitkomst. De Abel_pro werd bij mensen thuis geleverd, geïnstalleerd en er werd duidelijk uitleg gegeven. Daarna begeleidde ik de patiënt, een paar keer per week, via een online meeting. De patiënt kon de camera zo plaatsen, dat ik overal zicht op had en de juiste sturing kon geven. Het mooie van de Abel_pro is dat de patiënt ook buiten de online sessie, prima zelf aan de slag kon”, aldus Jeanine.