Abel_pro: een stevige basis

Bij de ontwikkeling van de Abel_pro hebben we ons geconcentreerd op de basis. We vroegen ons af met welke basisvaardigheden iemand zich weer veilig en vertrouwd voelt. Om dit voor elkaar te krijgen moesten we ieder risico van vallen of overbelasten uitsluiten. Je kunt enorm veel met de Abel_pro maar dit artikel gaat over het meest belangrijke van alles: de basis. En dit alles, op maar 1 m2.

De basis bestaat uit zelfstandig opstaan, traplopen, kunnen tillen, je knieën kunnen buigen en de zijwaartse stabiliteit. Stel je eens voor dat je één of meerdere van deze onderdelen niet zelfstandig zou kunnen. Dan ziet je leven er ineens heel anders uit. Aan de slag, dus!

De eerste oefening, zelfstandig op kunnen staan. Of, zoals wij hem noemen; sit-to-stand. Zeker in de beginfase is het fijn om houvast te hebben. Indien het niet in één keer lukt of mis gaat. Ook moet de oefening dan niet te moeilijk zijn. Door de in hoogte verstelbare zitting kan de oefening in kleine stapjes in moeilijkheidsgraad worden aangepast.

Als je zelfstandig kunt staan, ga je letterlijk een stapje verder. Of hoger in dit geval. Traplopen als je kracht mist of uit balans bent is erg lastig. Met behulp van de Abel_pro kan er geoefend worden met een opstapje van slechts een paar cm boven de grond. Indien de balans en kracht voldoende is kan het opstapje verhoogd worden.

Iets kunnen tillen betekent dat je voorover moet kunnen buigen. Dit is voor veel revaliderende cliënten beangstigend. Zeker als de oefening een ‘dead lift’ heet. Door het geven van steun en houvast met de Abel_pro, is het mogelijk om veilig voorover te buigen. Door de vormgeving kan er al in een vroeg stadium met gewicht getraind worden. Eventueel slechts over een kleine bewegingsuitslag.

Het buigen van de knieën wordt getraind via de ‘squat’. Normaal wordt deze oefening als back-squat (barbell in de nek) uitgevoerd, maar bij de Abel_pro kiezen we ervoor om de barbell in een lage greep voor het lichaam te houden. Door de vormgeving van de Abel_pro hoeven cliënten niet bang te zijn door hun knieën te zakken en durven ze zwaarder te trainen. Hierdoor neemt de kracht én het zelfvertrouwen toe.

Tot slot, de zijwaartse stabiliteit, ofwel de barbel rotation. Staand van links naar rechts bewegen met de barbell in een open ruimte is bij het hebben van balansproblemen niet veilig. Bij het verlies van balans is er geen houvast. De Abel_pro lost dit op en geeft de mogelijkheid om vrijuit te bewegen.